- Hits: 13
Concert India klassiek: Sangeet Setu
Two Indian Masters

Pandit Debashish Bhattacharya – Indian Slide Guitar
Dr. Ambi Subramaniam – Carnatic Violin
Subhasis Bhattacharya – Tabla
Balakumar Paramalingam – Mridangam
Two Indian Masters
Pandit Debashish Bhattacharya – Indian Slide Guitar
Dr. Ambi Subramaniam – Carnatic Violin
Subhasis Bhattacharya – Tabla
Balakumar Paramalingam – Mridangam
Na een reis van drie maanden zette de eerste Brits-Indische immigranten voet aan wal in Suriname, op 5 juni 1873. Zij kwamen met het zeilschip de 'Lalla Rookh' (letterlijk: Roze wang), met aan boord 399 mensen.
In totaal kwamen er tussen 1873 en 1916 ongeveer 35.000 Hindustanen aan in Suriname, waarvan ongeveer 11.000 na de contractsperiode terugkeerden naar India. Mede door de valse beloften van de wervers (ronselaars) in India gingen de Brits-Indiers (Hindustanen) op zoek naar een gouden toekomst. Ze verlieten huis en haard en vertrokken naar het beloofde paradijs; Suriname.
Holi wordt gevierd in bijna heel India en door de Hindu gemeenschappen over de hele wereld. Het begint op de avond van de volle maan in de maand van Phagun en duurt tot de eerstkomende dinsdag. Holi wordt gevierd voor verschillende redenen maar wordt vooral gevierd als het Nieuwsjaarfeest. Iedereen gaat bij deze gelegenheid in grote getale de straat op, waarbij men feest viert en elkaar besprenkelt en besmeurt met groene of rode poeder als teken van vriendschap en hoop voor de toekomst. De gebeurtenissen in de natuur hebben invloed op het gedrag van de mens. Aan de ene kant brengt de winter met koude en donkere dagen veel narigheid met zich mee. Aan de andere kant is de lente de tijd van opleving, bloei en verlichting, het symbool van nieuw leven en nieuwe hoop. In een uitgelaten feeststemming begint men opnieuw met een schone lei en iedereen wenst elkaar een gezegend Holi-feest; een Subh Holi !
Lees hier veel meer over Holi en bekijk de leuke, vrolijke videoclips.
Divali is een belangrijk religieus feest van de Hindus. Dit feest wordt overal op de wereld elk jaar gevierd door Hindus van diverse stromingen. Het is ook het feest van het Licht, van de overwinning van het Goede op het Kwade, van het Licht op de Duisternis.
Divali is afgeleid van het Sanskriet woord Dipavali en betekent ‘een rij van lampjes’. Kenmerkend voor dit feest is dat een ieder na zonsondergang in en rondom zijn huis kleine olielampjes (diya's) plaatst. Divali valt in de Hindu maand Kartik (half oktober/november) en wel op de vooravond van de nieuwe maan (Amavasya).