Miljoenen Hindoes vieren wereldwijd het Holifeest.
Een kleurrijk en vreugdevol feest.
In Nederland komen Hindoes ook bij elkaar om samen Holi te vieren. Voornamelijk in de randsteden worden grote Holifeesten georganiseerd. Zo ook in Utrecht . Het Holifeest wordt ingeluid op de avond van de volle maan in de Hindoe-maand Phagun en duurt tot de eerstkomende dinsdag. Op tien maart wordt het Holifeest dus afgesloten.
Holi is een viering van de overwinning van het goede op het kwade, het is een nieuwjaarsfeest en vooral een feest van kleur. Hiermee wordt symbolisch uitgedrukt dat iedereen gelijk is; er wordt geen onderscheid gemaakt tussen rangen en standen, armoede en rijkdom.
Aan de vooravond van Holi wordt symbolisch het kwaad verbrand op een brandstapel en viert men de overwinning van het goede op het kwade. Holi, het strooien met gekleurd poeder en water, begint nadat de as van de brandstapel is afgekoeld. Holi staat symbool voor de verbinding en gelijkheid van mensen. Iedereen is anders, maar gelijkwaardig aan elkaar.
Men wenst elkaar "Subh Holi!" toe, wat zoveel wil zeggen als Gelukkig Nieuwjaar.
De Hindoejaartelling is daarbij anders: met het inluiden van Holi in 2015 viert de hindoe het begin van het hindoejaar 2072.
In Utrecht organiseerden stichting India Nederland Suriname (INS), Stichting Asha en voetbalvereniging Kismet dit jaar voor de tweede keer een Holi festival. In de stralende zon vierden ook dit jaar vele Hindoes in Utrecht een kleurrijke Holi!
Voor veel meer informatie over het Holifeest kunt u onze webspecial bezoeken!