• Suryamedia1
  • Suryamedia3
  • Suryamedia2

Opinie: Zo kan het ook...

Juf Kumari

Vier jaar geleden is Carla gescheiden van haar man. Ze waren bijna 11 jaar getrouwd, maar het ging toch niet meer. Ze besloten uit elkaar te gaan, voordat ze echt als kat en hond begonnen te leven. Wijs als ze waren, zagen ze dat euvel al aankomen.

Ze hadden echt van alles geprobeerd: afspraken maken, tijd plannen voor elkaar, de invloeden van wederzijdse ouders - hoe goed ook bedoeld - bleven op de drempel van de voordeur, hinderlijke broers en zussen werden geweerd. Maar toch waren de littekens van vervelende gebeurtenissen, kwetsures, voelbaar.Carla en Shaam hebben twee kinderen: Ravi en Ragini. Ze zijn 6 om 4 als pa en ma de kogel door de kerk jagen: ze gaan uit elkaar. In goed overleg bespreken ze het met de kinderen. Ravi is verdrietig, want hij ziet het al voor zich: niet meer als gezin aan de eettafel. Ragini is wat jonger en zegt eigenlijk niet veel, behalve: ‘O, krijg ik dan een aparte kamer bij papa?"

Intussen zijn we 4 jaar verder. Pa heeft een nieuwe vriendin, waarmee hij sinds twee jaar samen woont. De kinderen noemen haar tante Maltie. Ma heeft intussen ook een nieuwe relatie, oom Raj. Pa en ma wonen op 15 minuten fietsen van elkaar af. De kinderen hebben zowel bij hem als bij haar een eigen ruimte. Tante Maltie heeft een zoon uit haar vorige relatie, die woont er ook. De kinderen hebben dus een ‘broer' erbij en dat gaat soms goed, maar soms botst het. Tussen de beide jongens heerst er namelijk een ‘gezonde competitiegeest', want Ravi is goed in karate en de zoon van tante Maltie is een kei in basketbal. Ragini deint lekker door, want Mama kan mooie krullen voor haar draaien en tante Maltie vlecht graag haar haren.Vorige week was Ravi jarig. De magische tiende verjaardag wordt met familie gevierd. Adjie - de moeder van papa - is eregast. Ook Dada, Barki-mai en hun kinderen zijn er. Wie er niet ontbreekt zijn kaka met gezin en de phoewa's met aanhang. Ook alle broers en zussen van mama, met hun geliefde familieleden zijn van de partij. Pa en Ma zijn namelijk in harmonie gescheiden en beide families zijn in staat zich boven de scheiding te stellen. Het is fout gelopen tussen die twee, maar zij hebben geen partij gekozen. Adjie heeft nooit beweerd dat haar zoon foutloos is, en Nana en Nani hebben nog altijd veel respect voor ‘de vader van de kinderen'.Rond 20.00 uur worden de lichten in de woonkamer gedimd en komen pa en ma binnen met een taart waar wonderkaarsjes op branden. Om de salontafel hebben de aanwezigen zich verzameld. Ravi krijgt een stomme hoed op, jeetje, hij is 10 hoor! Dubbele digits in zijn leeftijd, hoe durven ze! Maar hij doet mee met het grapje. Hij snijdt de taart aan, eerst met mama. Daar wordt een foto van gemaakt. Dan snijdt hij een ander stukje van dezelfde taart, met papa, waar ook een foto van wordt gemaakt. Dan volgt een snijdronde met oom Raj, die ook op de gevoelige plaat wordt vastgelegd. Tante Maltie is er niet, die is op het werk, want ze heeft avonddienst. Er wordt een stuk taart voor tante ingepakt, voordat de aanwezigen mogen meesmullen!Zo kan het ook; in plaats van een gebroken gezin, hebben deze twee volwassenen een uitgebreid, werkbaar gezin!


Omdat wederzijdse ouders beide mensen respectvol zijn blijven behandelen, is dit mogelijk.
Wie zijn er hierbij gebaat, behalve Ravi en Ragini?The whole happy family!

 

Reageren?

 

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek