• Suryamedia1
  • Suryamedia3
  • Suryamedia2

Opinie: Hang de vlag maar uit….Of nog even niet…

Juf Kumari

 

Binnenkort is het zover: uw kind heeft eindexamen VMBO, HAVO of VWO gedaan en krijgt dan de uitslag. Spannend...
Vorig jaar gebeurde er iets vervelends. Zo vervelend dat het in je geheugen blijft hangen. Alicia, een VMBO-leerling van de theoretische leerweg, was gedurende het hele jaar vaak afwezig. Ze werd vaak door haar moeder ziek gemeld. Was ze een ochtend niet op school, en was er geen afmelding bekend, dan belde de mentor naar huis. Die kreeg moeder aan de lijn, die per direct haar dochter ziek meldde. Ja, geen beltegoed, of ik ben net thuis of ... verzin het maar.

Dus schakelde de school - omdat er sprake was van buitensporig ziek zijn van een 16jarige - de schoolarts in. Moeder werd boos en verscheen niet. Wat er precies was met Alicia, is nooit duidelijk geworden.


Intussen was het schooljaar ten einde en na tig inhaalafspraken was Alicia zo ver: ze had haar examendossier in orde en mocht dus deelnemen aan het Centraal Schriftelijk Eindexamen. Gelukkig werd ze tijdens deze periode niet ziek of zo. Ach, we moesten haar twee keer uit haar bed halen, maar ze kwam binnen de toegelaten tijd en maakte alle examens keurig.


Ongeveer drie weken na het laatste examen kwam de uitslag en onze Alicia... was niet geslaagd.
Moeder en Alicia werden uitgenodigd om de cijfers te bespreken. Het kind had overduidelijk geen goede voorbereiding getroffen. Alle eindexamencijfers waren bijna 2 punten lager dan het schoolexamencijfer (het gemiddelde van toetsen die in de loop van het derde en vierde leerjaar worden gemaakt). Op de vraag hoe ze zich had voorbereid, kwam het trieste antwoord dat ze zich niet goed voelde en dus maar weinig aan schoolwerk kon doen. Moeder huilde, vroeg of we echt niets konden doen, maar helaas, in dit stadium kan een school niets doen.


Daar Alicia niet eerder was blijven zitten, had ze nog recht op 1 jaar VMBO. Ze besloot het examenjaar opnieuw te doen, maar dit keer accepteerde ze de hulp van de school. Alicia kreeg een meidencoach toegewezen. Dat is een externe deskundige die haar door het schooljaar hen zal helpen, door bv. doelen te stellen en scherp te houden. Ook werd er contact gelegd met de schoolarts, die in overleg met haar huisarts zou kijken naar haar medische kant. Ook over het per direct ziek melden door moeder werden er afspraken gemaakt.


Dit schooljaar ging het met vallen en opstaan. Alicia was er vaker, deed dus ook beter mee, maar van 100% aanwezigheid is geen sprake. De mentor heeft haar nog vaker naar school moeten praten en ook voor moeder werd er een maatschappelijk werker aangeraden.
Alicia deed opnieuw examen. En op 16 juni is de uitslag bekend!

 

Ter info: Alicia is geslaagd met:
• Allemaal voldoendes
• 1x een 5 en de rest voldoende
• 2 x een 5, een 7 en de rest voldoende
• 1x een 4, een 7 en de rest voldoende

 

Juf Kumari

 

Reageren?

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek