• Suryamedia2
  • Suryamedia3
  • Suryamedia1

Asha Bhosle - Guinness World Record!

Redactie Suryamedia

asha3defUPDATE 2011: Guinness World Record voor Asha Bhosle (78 jaar); 11.000 nummers opgenomen in 20 talen (sinds 1947)!
Met meer dan 11.000 liedjes in 20 verschillende talen, vereerd met de Padma Vibhushan, gaat ze gewoon door. De zingende legende, Asha Bhosle, vierde op 8 september jongstleden haar 78ste verjaardag. Haar positie in Bollywood is nog steeds sterk en ze heeft ook nu nog een enorm aantal fans.

Al meer dan zestig jaar in de filmindustrie en toch blijft haar stem zo fijn. Naast haar prachtige, ruisende, zijden saries met bijpassende sieraden, laat ook Asha's stijl een bijzondere indruk achter.

 

Deze zangeres, die al heel jong begon met zingen, staat bekend om haar veelzijdigheid. Naast het zingen van tal van hits voor de dancing queen van de Indiase filmindustrie Helen, was ze ook een zangeres van zogenoemde cabaret songs.

 

Maar dit idee verdween toen zij achter de microfoon stond met "Maang ke saath tumhara" voor Dilip Kumar & Vyjayantimala die acteerden in de film " Naya Daur" (1957). Sindsdien werd ze ook beschouwd als een gewaardeerde zangeres in de reguliere filmwereld . asha2

 

Ze werkte samen met gerenommeerde musici van haar tijd, zoals Ravi, Khayyam en Shankar Jaikishan, maar Asha's echte talent kwam tot uiting bij de componist R.D. Burman. De bijzondere creatieve stijl van deze componist bracht haar bijzondere doorbraak, los van de schaduw van haar oudere zus en zingende legende Lata Mangeshkar. Asha en Burman stapten later in het huwelijksbootje.

 

Liedjes als "Dum maro dum" ("Hare Rama, Hare Krishna)", "Piya tu ab to aaja" (" Caravan") en "Chura liya hai tum ne" (" Yaadon Ki Baraat") waren het bewijs van de verbazingwekkende creativiteit van de Asha-Burman combinatie.

 

"Pancham (Burman) had de unieke kwaliteit om het beste in elke artiest naar boven te brengen, door hem of haar op zijn/haar gemak te laten voelen. Hij wist precies hoe hij me moest laten zingen om het maximale effect in elke situatie te verkrijgen," vertelt Asha.

 

Bekend om het bereik van haar stem, heeft Asha al in meer dan 18 talen gezongen, zoals Assamese, Bengali, Gujarati, Hindi, Malayalam, Marathi, Punjabi, Tamil, Telugu, Urdu, Engels, Russisch, Tsjechisch, Nepalees en Maleis.

 

Aan deze lijst kan ook nog een andere taal worden toegevoeg, Kannada. Onlangs heeft ze in deze taal haar eerst liedje gezongen voor de componist Veera Samarth. Deze componist was helemaal weg van haar professionaliteit, te meer op deze leeftijd.


"Didi(zus) heeft er slechts twee en een half uur over gedaan om het lied te zingen. En de repetitie van het lied was een dag eerder. Asha didi heeft de tekst van het lied eigenhandig in het Hindi geschreven en wat was het een lied! Ik had tranen in mijn ogen toen het lied af was. Ik ben er van verzekerd, dat het een van de prachtigste liederen wordt dat ooit in Kannada is gezongen", vertelt Samarth.

 

Daar blijft het niet bij. Vele van haar albums werden zeer goed ontvangen en haar naam werd onlangs ook bij CNN genoemd onder de top 20 muziek iconen van de afgelopen 50 jaar.

 

Ze is ook niet schuw voor nieuwe ontwikkelingen. Ze twittert ook, niet alleen over onbelangrijke muziek- en filmzaken, maar zo nu en dan gebruikt ze dit medium om haar mening te uiten over actuele thema's. Onlangs heeft ze haar mening gegeven over de controversele CommonWealth Games (CWG). Ze geeft aan dat CWG DMG is geworden (DMG is de afkorting voor Disaster Management Games).

 

Ze houdt van lezen. " Ik houd van lezen. Op 13/14-jarige leeftijd, bracht ik mijn nachten lezend door met behulp van de straatverlichting, die door de open deur scheen. Er was geen electricitiet," vertelt ze."Ik lees Marathi literatuur, de Marathi vertalingen van alle bekende Bengali en Hindi boeken. De boeken verrijken mijn kennis. Al mijn drie kinderen kunnen goed lezen. Elk kind in dit land moet studeren. 'Parhai'(studeren) is kennis," vertelt de zangeres die tevens een keukenprinses is.

 

Componist Shamir Tandon beschrijft haar als een "veelzijdig persoon. Ze is de beste mens die ik ooit heb ontmoet. Ze is net als een moeder voor me."

 

Zelfs na zoveel jaren is ze nog steeds een leidende kracht voor vele beginnende artiesten.

"Toen ze 18 was, was haar stem mooi, toen ze 30 was, was haar stem perfect, op 50-jarige leeftijd was ze overweldigend en nu op 77ste verjaardag, wens ik u ongeacht uw leeftijd, welke stem u ook heeft, u bent nog steeds de beste," vertelt zanger Abhijeet.

 

Deze zanger heeft gelijk. In de jaren tachtig was iedereen weg van haar toen ze de liedjes "Dil cheez kya hai", "In aankhon ki masti" en "Ye kya jagah hai doston" voor de film "Umrao Jaan" ten gehore bracht.

 

asha1

In de jaren negentig verraste ze iedereen eveneens met "Tanha tanha yahan pe jeena" en "Rangeela re". In de in 2008 uitgebrachte "1920", zong ze "Aise jalta hai jiya".

 

Asha Parekh, de actrice voor wie Asha de hits zoals "O mere sona re sona re sona", "Jab chali thandi hawa" en "Parde mein rehne do parda na hatao" zong, zei het volgende over haar: "Ze heeft de meeste van mijn liedjes gezongen en ik ben blij dat een geweldig persoon als zij zoveel van mijn liedjes heeft gezongen. Ze is een prachtig mens en ik houd van al haar liedjes. Ik feliciteer haar van harte met haar verjaardag en hoop dat ze ook de komende jaren zo door gaat. Ze is echt de beste".

 


Bron: Times of India
Update: Deccan Herald


Lees meer over Asha Bhosle op wikipedia

 

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek