• Suryamedia1
  • Suryamedia3
  • Suryamedia2

De Hindostaanse gemeenschap in Nederland: wordt het niet eens tijd om te praten?

ACB Kenniscentrum organiseert een expertmeeting voor professionals, wetenschappers en Hindostaanse organisaties op 10 november van 14.00 tot 17.00 uur, Aristo te Amsterdam:

De Hindostaanse gemeenschap in Nederland: wordt het niet eens tijd om te praten?

Hindostanen vormen een migrantengroep die hecht en tegelijk succesvol geïntegreerd is. Ze zijn vrij onzichtbaar en komen zelden of nooit (negatief) in het nieuws. Ze spreken de Nederlandse taal uitstekend, ze scoren opvallend goed in het onderwijs en ze zijn meer dan gemiddeld succesvol op de arbeidsmarkt en als ondernemers. Maatschappelijk en materieel gezien gaat het hen in het algemeen voor de wind.

 

Keerzijde
Desondanks komen er steeds meer signalen die er op duiden dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Het lijkt er op dat voor dit succes een hoge prijs wordt betaald. Een schokkende indicatie hiervoor is het opvallend hoge aantal zelfdodingen en zelfmoord- pogingen onder deze groep, zowel onder jongeren als onder volwassen mannen als vrouwen. Bij hulpverlenende instellingen komen steeds vaker meldingen van huiselijk geweld binnen. Zou het kunnen zijn dat het Hindostaanse familieleven onder meer spanningen en destructieve krachten gebukt gaat dan men in eerste instantie zou denken? Waar komen deze spanningen vandaan?

 

Over deze vragen en de onderliggende problematiek gaan wetenschappers, hulpverleners, leden van de Hindostaanse gemeenschap en aanwezigen in de zaal met elkaar in gesprek. We gaan op zoek naar een gezamenlijke aanpak van deze problematiek.

 

Programma
13.30 uur Inloop
14.00 uur Welkom door Rénie van der Putte, projectleider ACB Kenniscentrum
14.15 uur Chan Choenni, hoogleraar Hindostaanse migratie aan de VU: ‘Successen
maar ook schaduw-zijden; de Hindostaanse gemeenschap in Nederland'
14.45 uur Anita Nanhoe, onderzoeker GGD Rotterdam-Rijnmond: ‘De Hindostaanse
werkelijkheid'
15.15 uur Pauze
15.30 uur Paneldiscussie met o.a.: Shanta Bhikharie (Cranio-Sacraal Therapeut),
Sheela Vyas (Lotus and Tulip),Anita Nanhoe en Chan Choenni
16.45 uur Afsluiting: conclusies en vooruitblik - Hoe nu verder?
17.00 uur Napraten met een hapje en een drankje

 

Informatie & aanmelden
Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met Thea van Neerbos,
020 - 627 94 60/06 - 513 29 478 of mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Website ACB

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek