• Suryamedia3
  • Suryamedia1
  • Suryamedia2

Odissi dans: Bijayini Satpathy & Surupa Sen

Redactie Suryamedia


surupa-sen--bijayini-satpaZaterdag 27 nov 2010 was er in het Tropentheater een bijzondere voorstelling van Bijayini Satpathy & Surupa Sen. Dit zijn twee vrouwen die de Odissi dans professioneel tot het publliek brengen. Odissi is een dansstijl uit de Indiase deelstaat Orissa. Van origine zijn het dansen die vroeger voornamelijk in tempels werden opgevoerd door danseressen die devisasis werden genoemd. De dansen zijn voornamelijk gebaseerd op de liefdesverhalen van God Krishna en Radha.


Nadat de directeur van de Tropentheater een inleiding hield waarbij hij met klem om steun vroeg in verband met de aankomende bezuinigingen en de btw verhoging op kunst en cultuur kon het programma beginnen.

Als eerste kwamen er vier muzikanten op het podium die de dhool/mridangam (trommel), harmonium, bansuri (fluit) en sarangi (strijkinstrument) bespeelden en er was er ook een zanger die in staat was de verhalen op prachtige wijze in passende liederen te vertolken. Deze muzikanten en zanger waren voor de voorstelling van levensbelang, omdat elk danspasje alsook elke dansbeweging afhankelijk was van de muziek en de zang.

bijayni

 

Zodra de muzikanten begonnen te spelen kwamen de danseressen op het podium. Ze waren erg mooi gekleed en zagen er fantastisch uit. Helemaal afgestemd op het muziek begonnen ze te dansen. Wat erg opviel tijdens deze dansvoorstelling waren de gezichts- en gelaats- uitdrukkingen. Op het moment dat in het verhaal god Krishna gezocht werd kon je dat ook erg duidelijk aan het gezicht zien. Een zoekende blik werd op dat moment getoond. Een prachtige mimiek.

 

Wat heel duidelijk opviel is dat Bajayini en Surupa onafhankelijk van elkaar dansten en toch zag je dat alle bewegingen tot in de kleinste details hetzelfde en op elkaar afgestemd waren. Daarnaast waren er momenten ten zien hoe lenig deze danseressen zijn. De dansen werden achtereenvolgens door Bijayini en door Surupa solo opgevoerd en toen wederom gezamelijk. Voor elke dans werd door Surupa op de achtergrond een inleiding tot het verhaal verteld. De totale duur van de voorstelling was ongeveer 3 uur.
Een hele mooie en erg professionele dansvoorstelling waar het publiek met volle teugen van heeft genoten, aldus de reacties achteraf.

 

Zie voor meer informatie een video uit een speciale documentaire over deze Odissi danseressen en hun dansschool Nrityagram.

 

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek