• Suryamedia1
  • Suryamedia2
  • Suryamedia3

Speciaal fonds voor geridderde pandit Biere

Redactie Suryamedia


biereDe BiereFoundation is zaterdag 16 juli in het Bel Air Hotel in Den Haag opgericht. De vier zoons, drie schoondochters en twee kleindochters van pandit Suryaprasad Biere hebben dit fonds aan hun (schoon)vader en grootvader geschonken. Het fonds is opgericht ter ondersteuning van hulpprojecten over de hele wereld, ongeacht ras, geslacht, leeftijd, afkomst, levensbeschouwing en religie.
De officiële start van de BiereFoundation had plaats bij de feestelijke huldiging van pandit Biere. Hij is dit jaar 45 jaar welzijnswerker en 35 jaar hindoepriester. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) heeft Biere daarbij tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd.


Biere werd door verschillende sprekers tijdens de huldiging geroemd als ‘bruggenbouwer, begripvol, respectvol, open, eerlijk en als een harde werker met het hart op de juiste plaats'. Iedereen kent hem als ‘een mens die altijd voor iedereen klaar staat, in goede en in slechte tijden'. Volgens de sprekers bracht hij een omslag in het hindoepriesterschap door ‘toegankelijk en laagdrempelig' te zijn voor iedereen die zijn hulp kon gebruiken. Hij stond ‘niet op een afstand, niet op een voetstuk'.


Met zijn vrijwilligerswerk begon Biere volgens de gemeente Den Haag in een officiële bekendmaking in zijn geboorteland Suriname: in 1966 werd hij actief bij een buurtorganisatie in Paramaribo, waar hij onder meer sportactiviteiten en taallessen organiseerde voor jongeren. Sinds 1976 is hij pandit van de hervormingsbeweging Arya Samaj, namens de organisatie Arya Dewaker in Suriname en de vereniging Arya Samaj Nederland (ASAN) en speelt hij niet alleen een belangrijke rol bij de erediensten, maar verzorgt hij ook de ceremonieën tijdens feestdagen en bij geboorten, huwelijken en het overlijden.
In Suriname was Biere politie-agent, kapper (‘barbier'), accordeonist in een orkest en onderzoeksmedewerker van het Surinaamse statistiekbureau, de Surinaamse tegenhanger van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek.


Na zijn komst naar Nederland, halverwege de jaren tachtig, zette hij dit werk voort, met name in zijn woonplaats Den Haag. "De heer Biere stond onder meer de nabestaanden en slachtoffers bij na het neerstorten van het SLM-toestel bij Zanderij (Suriname) in 1989, de Bijlmerramp in 1992, de cafébrand in Volendam tijdens de jaarwisseling van 2000/2001 en de vuurwerkramp in 2000 in Enschede", zei burgemeester Van Aartsen. Biere is afgestudeerd in de indologie (Indiase taal, letterkunde en culturen) aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarmee is hij één van de weinige hindoepriesters in Nederland en Suriname met een voor zijn priesterschap relevante academische achtergrond.


Als vertegenwoordiger van de Arya Samaj is Biere al jaren lid van de Haagse Raad voor Levensbeschouwing en Religies. Van Aartsen: "Het bevorderen van tolerantie en integratie is één van zijn belangrijke aandachtsgebieden. De heer Biere wordt gezien als een bruggenbouwer tussen de verschillende godsdiensten. Ook verricht(te) hij baanbrekend werk op het gebied van het bespreekbaar maken binnen de hindoegemeenschap van onderwerpen als aids, incest, seksueel misbruik, homoseksualiteit, zelfmoord en euthanasie."


Zijn levenswerk was het vertalen vanuit het Hindi naar het Nederlands van het belangrijke Indiase geschrift Satyarth Prakash (‘Gids tot beter leven'), een boek van bijna negenhonderd pagina's waarin tal van aspecten van het leven worden besproken en becommentarieerd met behulp van de Vedische filosofie. Maak de gehele wereld tot een betere wereld is één van de motto's van deze filosofie, aldus de bekendmaking van de gemeente Den Haag. De Sathyarth Prakash is het belangrijkste werk van swami Dayanand Saraswati, oprichter van de hervormingsbeweging Arya Samaj in India.


Hoewel Biere niet altijd evenveel tijd had voor zijn gezin en zijn leven ten dienste van de gemeenschap stelde, is hij naar eigen zeggen ‘nog niet tevreden'. "Zolang er nog mensen op de wereld zijn die lijden en zolang er nog analfabeten zijn op deze aarde, zolang zal ik blijven werken."

 

Website Biere Foundation

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek