• Suryamedia2
  • Suryamedia3
  • Suryamedia1

Hindustanen ‘communicatiegestoord’?

Bansi

Ik ben trots. Hindustanen doen het heel goed. Zij behoren niet voor niets tot een van de best geintegreerde groepen minderheden in Nederland. Als voormalig minister Rita Verdonk dat zegt, dan moet ik het wel geloven. Zij kan het weten. Maar toch....


Zoals we weten heeft elke medaille twee kanten en dat is niet anders bij de succesvolle groep Hindustanen. Vandaag geen ‘zware'zaken zoals alcoholmisbruik, huiselijk geweld en dergelijke.
Het is mij echter de afgelopen jaren steeds meer opgevallen dat wij Hindustanen nauwelijks in staat zijn zaken goed te verwoorden.


Als privepersoon is dat vaak geen probleem en kunnen we gewoon vrolijk verder functioneren. Anders is het als wij anderzijds actief zijn, organisaties vertegenwoordigen, doelgroepen of beter gezegd delen van de Hindustaanse gemeenschap pretenderen te vertegenwoordigen. In deze gevallen is het erg belangrijk om een goede woordvoerder te zijn.


De afgelopen jaren zijn met enige regelmaat bekende of minder bekende Hindustanen aan het woord geweest bijvoorbeeld in de media of op bijeenkomsten. Tot mijn afschuw moest ik toezien dat betrokkenen niet in staat waren op een heldere, korte en duidelijke manier aan te geven wat het probleem was of nog erger nauwelijks uit hun woorden kwamen of nog veel erger; slecht Nederlands spraken.


Uiteraard speelt ook de media een rol in de wijze waarop kwesties ‘in beeld'worden gebracht, maar daar moet je als woordvoerder of ander belangrijk persoon toch op voorbereid zijn? In een aantal voorbeelden de afgelopen jaren heb ik tot mijn verdriet en schaamte moeten zien dat de woordvoering zo slecht was dat de gevolgen daarvan negatief waren waardoor het tegengestelde werd bereikt dan de bedoeling was, met het betreffende interview of de speech. En dat heb ik gezien bij een hele eenvoudige vertegenwoordiger van een hele kleine lokale organisatie maar nog veel erger; bij ‘grote' voorzitters van zogenaamde landelijke (koepel)organisaties die pretenderen namens de Hindustaanse gemeenschap te spreken.


Ik moet eerlijk bekennen dat ik in deze gevallen ook dolblij ben dat we onzichtbaar zijn in Nederland, ook al is het vaak ook heel jammer en niet verstandig dat de Hindustanen zo onzichtbaar zijn en blijven.
Maar met zulke vreselijk slechte eigen ‘woordvoerders' heb je geen ‘vijandige' buitenwereld nodig om je neer te halen!

 

Bansi

Reageren?

 

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek