Redactie Suryamedia
Kirty Matabadal heet ze, is 23 jaar, woont in Zoetermeer en ze wil de belangrijkste vergadering van de Verenigde Naties (VN) toespreken. Daar wil de rechtenstudente aan de Universiteit Leiden de wereld duidelijk maken dat het er al genoeg gepraat is en dat het nu tijd is om echt actie te ondernemen. Daarom is ze verkiesbaar om Nederland als jongere bij de VN te vertegenwoordigen. Ze zit al in de halve finale, samen met een Marokkaanse en vier autochtone Nederlanders. Iedereen kan op haar stemmen via internet en per sms.
Haar drie speerpunten tijdens haar campagne zijn water, voedsel en onderwijs. Immers, zonder water is er geen drinken, geen irrigatie en geen hygiëne waardoor slechte leefomstandigheden ontstaan, zonder voedsel is er geen leven en gezondheid en zonder onderwijs is er geen ontwikkeling. Matabadal vraagt zich af hoe het in deze wereld toch nog steeds kan dat mensen geen stromend water hebben, niets te eten hebben en dat er nog steeds veel kinderen op de wereld zijn die niet naar school kunnen.
De zes halvefinalisten zijn per paar gekoppeld tijdens drie campagneweken. Deze week zijn Matabadal en haar Marokkaanse ‘tegenstandster' aan de beurt. Als de virtuele stembus zondagavond 23.59 uur sluit, komt diegene met de meeste stemmen in de finale, waarna de strijd ontvlamt tussen drie finalisten. Rond 23 oktober wordt bekend wie Nederland mag vertegenwoordigen bij de VN. Dan zal zij of hij inspiratie opdoen in heel Nederland ter voorbereiding van haar of zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dan zal ze ook secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN spreken. Hij is de hoogste baas van de Verenigde Naties die zich onder meer richten op vrede, recht, veiligheid en medemenselijkheid.
Matabadal wilde altijd al rechten studeren, zegt ze. Tijdens haar studie raakte ze steeds meer internationaal georiënteerd. Haar bachelor rechtsgeleerdheid rond ze dit jaar af, waarna ze begint met haar master ‘International Public Law', recht gericht op internationale instituties en staten, zoals de VN, NAVO, EU en landen overal ter wereld.
Ze deed een ‘leadership programme for outstanding European students' aan de Amerikaanse universiteit Fullbright in Philadelphia. Daar kwam ze erachter dat de wereld groter is dan Zoetermeer, Leiden en Nederland, en dat ze wereldwijd iets zou kunnen betekenen voor mensen die niet de kansen krijgen die zij heeft gekregen. "Ik kon in Nederland in luxe opgroeien, vergeleken met mensen in de Derde Wereld. Ik heb het voorrecht om te studeren wat ik wil, terwijl er elders kinderen zijn die niet eens kunnen of zelfs niet mogen leren lezen en schrijven", vertelt Matabadal.
Haar inspiratie haalt ze deels uit haar ‘Hindustaanse' opvoeding. Ze is hindoe, gelooft in dharma en karma en is onder meer lid van het Hindoe Studenten Forum Nederland (HSFN). Wie goed doet, goed ontmoet, is toch iets wat haar bezighoudt. "Ik wil iets betekenen voor de wereld. Actief en betrokken zijn is toch het minste wat ik kan doen. Daarmee hoop ik concrete plannen bij de VN te poneren waar mensen echt beter van kunnen worden. Bijvoorbeeld dat er door de Nederlandse ideeën duizend kinderen op de wereld naar school kunnen gaan, of dat er een gemeenschap van water wordt voorzien, of dat een flinke groep mensen genoeg kunnen eten. Concreet dus, de tijd van praten en steeds maar nadenken en praten over wat de problemen zijn is voorbij. Wat mij betreft is het tijd voor actie. Maar daarvoor moet ik eerst worden gekozen."
Kirty Matabadal heeft een eigen website: http://www.kirty.org. Op de website http://www.dewereldvandevn.nl staat meer informatie over het VN-jongerenvertegenwoordigerschap en de daarbij behorende jaarlijkse verkiezingen.
Stemmen kan via beide websites en per sms op nummer 5040 met de tekst: Kirty.