• Suryamedia1
  • Suryamedia2
  • Suryamedia3

Column: Surinaams-Hindustaanse cultuur

Bansi

In de jaren negentig was er een actieve beleving van de Surinaams-Hindustaanse cultuur in Nederland, nu is daar erg weinig van over. In de laatste 15-20 jaar van de vorige eeuw waren er veel Hindustaanse organisaties actief. Het ging voornamelijk om kleine stichtingen en soms verenigingen die zijn opgezet door enkele 'actieve' Hindustanen die sociaal-maatschappelijk actief wilden zijn voor de eigen doelgroep en daarbij ook de culturele beleving meenamen.

 

Deze organisaties richten zich primair op een hele kleine achterban, vooral een groep vrienden, familie en buurtgenoten van de oprichter(s) en ook nog wat belangstellenden er omheen.

Het mooie was dat er bij alle activiteiten van deze organisaties een stukje beleving van de eigen traditionele Surinaams-Hindustaanse cultuur werd meegenomen. Meestal heel eenvoudig, maar wel aansprekend voor de doelgroep. Van een baithak gana muziek optreden tot een stukje dans, waarbij vooral leuke Bollywoodnummers werden 'nagedanst'.

 

Geen pretenties om de beleving en de kwaliteit van de uitingen op een hoger niveau te tillen want daar was te weinig kennis, kunde en interesse voor. Trouwens waarom moeite doen als het de doelgroep verder niets uitmaakt?

 

Maar dat was niet zo erg, het was toch vooral gezellig samen, even niet denken aan de vereenzaming en het was goed. Wij trots omdat onze cultuur behouden bleef. Wat heerlijk ongecompliceerd waren wij toch toen. Hebben wij ons toen vergist?

 

Er is nu nauwelijks meer iets van over. Vele van die zo actieve organisaties lijden een slapend bestaan of bestaan helemaal niet meer. De trekkers zijn overleden of hebben er geen zin meer in of geen tijd meer voor. Er zijn geen nieuwe initiatieven of organisaties ingesprongen op de behoefte.


Daarnaast zullen er ongetwijfeld andere redenen zijn voor het feit dat de eigen 'community' is ingestort. Misschien geen subsidie? Of nog erger; het deert de community niet meer......
Dat breng me op de vraag: 'was er ooit uberhaupt wel een Hindustaanse community' of een gemeenschapsgevoel? Of hebben we de individualisering (of lees desgewenst: egoistisering of a-socialisering) van de mensen in Nederland ons eigen gemaakt, overgenomen en nog verder doorgevoerd (de leerling overtreft de meester)?

 

Wie zal het zeggen? Maar aan de andere kant wie interesseert het een bal?
Immers: 'ieder voor zich en God voor ons allen'....eehm ik bedoel ook God voor zich!

 

Bansi

 

Reageren?

 

 

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek