• Suryamedia1
  • Suryamedia3
  • Suryamedia2

Suryaan gepromoveerd in internettechnologie

Redactie Suryamedia


anielbhulaiAniel Bhulai, medewerker van Surya Media, is vandaag gepromoveerd aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. Hij onderzocht hoe mensen websites bekijken en hoe door het ontwerp van een website dat in positieve zin kan worden beïnvloed. Dat wordt ook wel websiteoptimalisatie genoemd, staat op de website van de VU uitgelegd.

 

Bekijk hier een kort fotoverslag (met audio).

 

Websiteoptimalisatie kan het aantal bezoekers verhogen dat via zoekmachines een website bezoekt. Maar het optimaliseren van websites op een statische en niet-autonome wijze is een tijdrovend en moeizaam proces dat in de praktijk vaak niet haalbaar is. Dit komt door de groei in omvang van websites en door de toenemende complexiteit ten gevolge van dynamische inhoud. Met behulp van design patterns (dit zijn bewezen herbruikbare oplossingen voor veel voorkomende vraagstukken) kun je websites significant verbeteren. Het is wel moeilijk te bepalen welke design pattern je website het beste optimaliseert omdat er zoveel design patterns zijn, schrijft Aniel Bhulai in zijn proefschrift ‘Dynamic website optimization through autonomous management of design patterns', volgens de VU.


Bhulai observeerde het zoekgedrag van mensen in 'niet-web' situaties, zoals winkelcentra, en op het World Wide Web. Zijn belangrijke observatie in 'niet-web' situaties was dat de deelnemers afweken van hun oorspronkelijke doelen vanwege parallelle doelen en aandachttrekkers die hun interessen beïnvloeden. Op het web nam hij waar dat webbezoekers hun zoekgedrag aanpasten door problemen in het web design. Om het zoeken op het wereldwijde web te verbeteren formuleerde Bhulai een design pattern voor het zogenaamd ‘wild searching' (het realiseren van een doel dat niet precies is gedefinieerd) omdat ‘wild searching' nog niet goed ondersteund wordt op het internet. Ook ontwikkelde Bhulai een adaptief (aan te passen) en zelflerend model om websites dynamisch te optimaliseren door autonoom beheer van design patterns. Dit model leert op basis van het klikgedrag van webbezoekers welke design patterns tot een geoptimaliseerde website leiden. Het model kan worden uitgebreid om websites te personaliseren naar de interessen van webbezoekers, aldus de VU.


Bhulai is al jaren actief binnen Surya Media. Hij bouwde de verschillende sites van de stichting. Voorzitter Sharmila Mahes-Badloe en secretaris Dhiren Gangaram Panday waren vandaag de paranimfen bij de verdediging van de Bhulai's dissertatie. Ze zijn enorm vereerd met deze taak en hebben die met veel liefde vervuld. Iedereen die betrokken is bij Surya is trots op deze mooie prestatie!

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek