• Suryamedia3
  • Suryamedia2
  • Suryamedia1

Column: Daar krijgt een paard de hik van!

Juf Kumari

 

Ooo, kom er eens kijken wat ik in mijn schoentje vind,
Alles gekregen van die beste Sint.
Een pop met vlechtjes in het haar,
Een snoezig jurkje kant en klaar,
Een echte Oki Zonnebril,

Mira is 6 jaar oud, wanneer ze dit liedje luidkeels meezingt met de klanken die uit de radio schallen. Het is een reclame van een bekend product, op elk pak vind je punten die je helpen bij het sparen voor dure cadeaus.

Opnieuw, Mira is 6 jaar en wat moet zij nou met "een echte Oki Zonnebril"? Dat kreng kost 208 euro, maar bij Sint krijg je het voor 140 euro! Een echte Oki Zonnebril is zo groot dat het mijn halve gezicht bedekt, bij Mira zou je alleen nog het lief kinnetje eronder zien verschijnen. Hoe komt Mira aan de Oki Zonnebril? Ja ja, vanuit de reclame.


In mijn les, op de middelbare school, vertel ik over dit voorval. Mijn nichtje van 6 wil een Oki Zonnebril, omdat ze daar de reclame van heeft meegekregen. O juf, dat is dus commerciële beinvloeding, zegt Vincent. Keurig Vince! Ik ben trots op je, je hebt helemaal gelijk!

Ook in de klas van Mira probeert de juf een brug te slaan tussen het thema Sinterklaas en het thema "Mijn wensenlijst". De klasgenoten van Mira kunnen al een beetje schrijven, met dank aan Juf Jeanette. Ze maken allen een korte brief aan de Sint: al die brieven starten uiteraard met Lieve Sint. Ze stellen zichzelf voor in een alinea van ongeveer 3 regels en dan komt een en overzicht van uitgeknipte plaatjes van wensen. Ziet u het al voor zich?

 

Lieve Sint,
Ik ben Mira. Ik ben 6 jaar oud. Ik ben lief, maar soms ook stout. Mijn papa heet Alwien. Mijn moeder heet Mama. Wij houden van u. Dit jaar wil ik graag
(en hier zijn dan een stuk of 12 plaatjes)


De brief wordt in een mooi versierde koker (zo een rolletje van het toiletpapier) gestoken en in de zak met Sint-post gedaan. Stiekem krijgen de ouders van Mira de koker. Mama, de moeder van Mira, schiet in de lach! Haar popje van 6 wilde niet alleen peperdure speeltjes, maar ook een broertje of zusje en ook nog een echte Oki Zonnebril! Wat is dat nou weer?

Mama's zijn slim! Deze mama ook. Ze vertelt Mira ‘s avonds bij het naar bed gaan namelijk dat ze de Sint heeft gesproken, dat hij enorm blij was met de mooie brief van Mira. Wat kan ze netjes schrijven en wat was dat toch een lieve brief. Maar... de Sint had dit jaar al de boodschappen gedaan. Hij kon nu helaas geen andere presentjes meer aanschaffen. Ze sloeg wijselijk de vraag om een broertje of zusje over, want dat valt niet uit te leggen, denkt deze slimme Mama.

 

Tot de verbazing van Mama stond Mira op en liep in haar pyjama de trap af, rende de gang in, vloog langs de beker met melk, die staat naast haar laarsjes waar een wortel uit stak, flapte de binnenklep van de brievenbus open en riep door de spleet: Geeft niet hoor Sint, ik ben eigenlijk blij met alles! En hier is een glas melk voor uw paard, zodat hij geen hik krijgt van het harde werken als ik in mijn bedje lig. Ok Sint?

 

Hoe schattig is schattig? De uk is in feite al blij met ... ja, alles wat in een leuk papiertje gewikkeld is. Is dat echt zo? Van waar dan die Oki Zonnebril? En van waar die bezorgdheid om het paard? En sinds wanneer krijgen we de hik van het harde werken?


Anyhow, Mira zorgt voor enige duidelijkheid: ze hadden het liedje gehoord toen ze bij haar vriendinnetje en klasgenootje aan het spelen was. Ze hadden toen aan de grote zus van vriendin gevraagd wat een Oki Zonnebril was. Grote-Zus-van-Vriendin had hun verteld over het merk Diesel en hun bijzondere zonnebril. En... dat Grote-Zus-van-Vriendin dat voor Sint wilde hebben. Dus dachten de kleintjes... En als Grote-Zus moet helpen met de tafel af te ruimen, dan krijgt ze hik van het werken en moet ze minstens 10 minuten op de bank liggen om zich weer beter te voelen. Van werken krijg je de hik en van de hik word je namelijk moe, Mama.

Als ik dit vervolg in mijn les op de middelbare vertel, ontdekt mijn klas dat dit dus geen commerciële, maar sociale beïnvloeding is!

En ik ben zo trots, zonder Oki Zonnebril!

Juf Kumari

 

N.B.

Mama van Mira kreeg veel kritiek van een moeder op het schoolplein, die niet begreep dat ze haar kind dure cadeaus ontzegt. Mama vindt dat Mira van 6 niet nu al verpest moet worden met cadeaus die buiten het budget van het gezin vallen. Moeder op schoolplein zegt daarop dat Mira zo wel bij de rest achter blijft. Wat vindt u hiervan? (reageren)

Mira krijgt van tante Kumari ook een cadeautje: een pyjamafeestje met nog vier andere nichtjes, thuis bij Kumari: eerst gaan we zelf koken, dan smikkelen we het samen op, dan rollen we het matras voor de tv uit, steken we kaarsen aan en kijken we naar een gezellige film. Uiteraard vallen we daarna ook allen vlak daar in slaap! De nichtjes weten namelijk dat Mama en tante Kumari vroeger, op Saramacca, zo vakantie vierden. Maar dan zonder die tv, maar tijdens het vertellen van (enge) spookverhalen. De nichtjes anno 2011 krijgen deze ervaring cadeau.

 

Reageren?

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek