De Surinaams-Hindoestaanse parlementariër Tanja Jadnanansing (45) staat op nummer vier van de PvdA-kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in september. Zij is daarmee de hoogste Surinaams en Hindoestaanse kandidaat ooit in Nederland. Zij heeft momenteel nog binnen de PvdA-fractie de portefeuille ‘hoger onderwijs', maar dat kan na de verkiezingen veranderen. Ze is vanwege die portefeuille heel populair onder studenten en jongeren. Dagelijks is zij met die doelgroep bezig. Ze houdt bijvoorbeeld ‘pizzasessies' om over de situatie van studenten in Nederland te praten. Haar hoge plek op de lijst kan betekenen dat ze nog zwaardere portefeuille krijgt.
Ze heeft zich ook kunnen profileren met haar bijeenkomsten ‘Voor de lieve rede'. Aanleiding daarvoor was een nare, bijkans racistische opmerking dat zij naar haar hoofd kreeg geslingerd van een buschauffeur. Zij vroeg hem: "Meneer, wat is uw pijn?", waarop een goed gesprek volgde en hij zijn gedrag verklaarde. Hij had veel problemen met allochtone jongeren die zich in de bus misdragen. De filosofie van Jadnanansing is die van hoffelijkheid, mensen moeten weer aardiger en liever voor elkaar zijn. Daar los je eerder conflicten mee op, dan door te polariseren en te vechten.
Ook zou haar hoge score kunnen inhouden dat ze zelfs in het kabinet kan komen, als de sociaal-democraten daar deel van uitmaakt. Het is vaak zo dat de eerste vijf of meer op de lijst op z'n minst staatssecretaris of zelfs minister worden. Dat is allemaal natuurlijk afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen en de daaropvolgende formatie, oftewel vorming van de coalitie in het kabinet.
Onderaan de PvdA-lijst staat in Den Haag oud-raadslid, nestor van de Haagse gemeenteraad en ereburger van Den Haag, Johan Chandoe. Hij is een van de lijstduwers die in zijn eigen regio stemmen probeert te trekken. Of Jadnanansing op nummer 4 blijft staan is nog de vraag, want de PvdA-leden kunnen daar bij stemming nog verandering in brengen.
Voor het CDA in de Tweede Kamer staat de Surinaams-Hindoestaanse Mitra Rambaran op nummer 49. Dat lijkt een onverkiesbare plek, maar met genoeg voorkeursstemmen kan ook zij zichzelf straks Kamerlid noemen. Eerder hebben Nirmala Rambocus en Dowlatram Ramlal in het parlement gezeten namens de christen-democraten.
Redactie Suryamedia