• Suryamedia2
  • Suryamedia3
  • Suryamedia1

Zakir Hussain & Masters of Percussion

zakhirhusseinEen schitterende combinatie van muziek die klassieke raga's en ritmische fusiongeluiden omvat. Zo omschreef de LA Times het concert van Zakir Hussain & The Masters of Percussion. Tabla-virtuoos Hussain is dan ook méér dan een virtuoze klassieke tabla-speler, al kent hij alle tals (tablaritmes) en raga's uit de tablaliteratuur. In India geniet hij ook onder muziekpuristen enorm aanzien, maar hij overschrijdt graag de grenzen van het genre. In het verleden speelde hij met onder anderen George Harrison, Van Morrison, cellist YoYo Ma. Ook begeleidde hij moderne dansvoorstellingen van Mark Morris en Rennie Harris. In dit concert wordt hij begeleid door Niladri Kuma op sitar, Dilshad Khan op sarangi (strijkinstrument), Sridar Parthasarathy op mridangam en T.H.V. Umashankar op ghatam (kleipot).


Zakir Hussain tabla
Sridar Parthasarathy mridangam (dubbelzijdige trom)
Dilshad Khan sarangi (strijkinstrument)
Niladi Kumar sitar
T.H.V. Umashankar ghatam (kleipot)

Voorstellingsduur: 2 x ca. 45 min. met pauze

Hindoestaanse muziek is ondenkbaar zonder de tabla. Het instrument bestaat uit twee kleine trommels. De regels zijn strikt: de rechterhand bespeelt de houten dayan, de linker de koperen bayan; wisselen is niet toegestaan (althans, zo wil de traditie). Vrijwel altijd wordt de tabla zittend bespeeld, ook vrijwel altijd door mannen, die vaak lang in de leer zijn bij een of meerdere goeroe's. Volgens Zakir Hussain is het aan de leerling zijn meester te verleiden tot het overdragen van zijn kennis.


Als het Nederlandse publiek al niet overtuigd was van het enorme talent van Zakir Hussain (Bombay, 1951), dan werd het tijdens het India Festival van 2008 definitief over de streep getrokken. "De Mozart van de tabla", "een percussiebrein met showbinktalent", "een genie van de tabla" die net zo makkelijk een impressie geeft van een drukke straat in Delhi waar oversteken eigenlijk onmogelijk is, als volkomen onverwacht een 'mopje' Rossini laat klinken. Uit zijn dubbeltrom komt een breed scala aan geluiden, van schril en schurend of droog knetterend als een mitrailleursalvo tot meditatief en melodisch.

Hij werd vroeg ingewijd in het vak. Zijn vader Alla Rakha was tablaspeler in het ensemble van sitarlegende Ravi Shankar en heeft, zegt men, zijn zoon als baby al het onderscheid tussen alle drumsyllaben en tals (tablaritmes) laten horen. Intussen is Hussain nu bijna vijftig jaar professioneel muzikant. Als tiener al ging hij naar de Verenigde Staten, waar hij de smaak te pakken kreeg van het spelen met collega's uit andere genres. Gitarist John McLaughlin en George Harrison zijn verreweg de bekendste. Omgekeerd komen veel westerse musici naar Hussain om te profiteren van zijn diepgaande kennis van de Indiase klassieke muziek. Ooit heeft hij zelfs Tina Turner ingewijd in de basisprincipes. Als componist was hij onder andere medeverantwoordelijk voor de soundtrack van Francis Ford Coppola's Apocalyps Now en Bernardo Bertolucci's Little Buddha.

Om zijn klassieke vaardigheid op peil te houden, verblijft Hussain elk jaar een aantal maanden in zijn geboorteland. Ook door zijn concerten met the Masters of Percussion blijft hij stevig verankerd in de Indiase traditie. En dat betekent: veel improviseren. Allen zijn gewend op elkaar te reageren zodra de ander een toon laat klinken - het resultaat van jaren gedisciplineerd luisteren en studeren. Geen enkel concert is hetzelfde en mede afhankelijk van de luim van de musici. Als de stemming er goed in zit, kunnen ze zomaar drie uur doorspelen!

De lijst met albums die Hussain in de loop der jaren heeft opgenomen is indrukwekkend lang. Ook is hij vele malen onderscheiden, onder andere in 2009 met een Grammy in de categorie Hedendaagse Wereldmuziek.

Datum: vrijdag 2 november 2012 | 20:30
Prijs: € 25,00 (€ 23,00 met korting)
Waar: Grote Zaal, Tropentheater, Amsterdam

Meer informatie via de website van het Tropentheater

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek