• Suryamedia1
  • Suryamedia2
  • Suryamedia3

Indiase diaspora aan de Noordzee

Redactie Suryamedia-

De Indiase diaspora herleeft half september aan de Noordzee. Want dan komt de karavaan van de jaarlijkse Pravasi Bharatiya Divas naar Nederland. Op 19 september strijken Indiase hoogwaardigheidsbekleders neer in Den Haag, waar ze de conferentie over de Indiase diaspora in het World Forum - het vroegere Congresgebouw - bijwonen. Ze worden ontvangen door leden van de Surinaams-Hindoestaanse en Indiase gemeenschap in Nederland.


Tijdens de conferentie wordt gesproken over de historie en ontwikkeling van de Indiase diaspora in Suriname en Nederland. Historicus en econoom Dew Baboeram (ook wel bekend als schrijver Sandew Hira) van het advies- en onderzoeksbureau Amrit Consultancy in Den Haag zal onder anderen een inleiding verzorgen, net zoals de hoogleraar multiculturele samenleving en transnationale vraagstukken, Ruben Gowricharn, van de Universiteit van Tilburg.


De zogenoemde Pravasi Bharatiya Divas Europe is ook een officieel moment om de betrekkingen tussen India en de ‘persons of Indian origin' (PIO's) en ‘non-resident Indians' (NRI's) verder te bevorderen. Minister Ravi van overzeese betrekkingen - die belast is met de connecties met de Indiërs over de grens - geeft ook acte de presence tijdens de conferentie, naast de Indiase ambassadeur in Nederland die tot taak heeft om die ‘waardevolle' relatie te bestendigen.

De Indiase regering heeft een heus ministerie in het leven geroepen om de banden met de Indiërs buiten India aan te halen. In India lijkt de laatste jaren steeds meer het besef te ontstaan dat India als economische grootmacht alleen kan bestaan als er ook uitwisseling met de Indiërs in het buitenland plaatsheeft. Dan gaat het vooral om uitwisseling van kennis, producten, ondernemerschap, technologie en innovatie. Economisch gezien een verstandig besluit, stellen economen, want hoe hechter de band wordt met de Indiërs in den vreemde, hoe meer financieel-economische voordelen dat voor het immense Aziatische land kan opleveren. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt namelijk dat de Indiërs buiten India relatief gezien rijker zijn dan de Indiërs thuis in het herkomstland.


De organisatie van de Pravasi Bharatiya Divas Europe is in handen van leden uit zowel de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap als de Indiase groep in Nederland. De Surinaamse Hindoestanen van waaruit het initiatief ontstond, vallen onder de ‘persons of Indian origin' en de Nederlandse Indiërs zijn ‘non-resident Indians'.

 

In 1873 voer het zeilschip Lalla Rookh met de eerste lichting ‘Brits-Indische' contractarbeiders richting het ‘beloofde land van de hindoegodheid Rama, Shri Rama', dat toen al officieel Suriname heette. De Engelsen en Nederlanders hadden deze arbeiders nodig, omdat jaren ervoor de slavernij was afgeschaft en de plantages geen goedkope werkers meer hadden. De nazaten van deze ‘kantraki's' zijn de Surinaamse Hindoestanen van nu die weer vanuit Suriname naar Nederland trokken. Deze groep heeft zich zodanig weten te ontwikkelen dat de Indiërs nu zelf naar Nederland komen voor een bezoek aan de Pravasi Bharatiya Divas Europe.

audio Luister hier naar het radio interview met Rayen Tewarie (Voorzitter Gopio): deel 1 - deel 2

 

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek