• Suryamedia3
  • Suryamedia2
  • Suryamedia1

Opinie: Hoe oud is dit niet?

Juf Kumari

Girl, een stil verlegen meisje van 15, gaat elke dag op tijd van huis en komt netjes op tijd aan op school. Na het volgen van haar laatste les, mama gaat ervan uit dat Girl alle lessen netjes volgt en dat blijkt ook uit de verzuimregistratie van de school, gaat Girl via dezelfde weg naar huis.


Girl heeft verder geen hobbies waarvoor ze uit huis gaat. Als ze thuis is, trekt ze zich terug in haar kamer, ze eet met mama als mama haar hiervoor roept, daarna gaat ze weer lekker op haar kamer zitten.
Wat doet Girl op die kamer:
Versie van mama: ze maakt haar huiswerk, luistert naar muziek en zit op internet.
Dat klopt, dat zijn exact de bezigheden van Girl. Haar moeder heeft het goed in beeld, zou je denken.
Het medium Internet is echter een spannend medium. Behalve het zoeken en vaak ook vinden van nuttige informatie over schoolzaken (daar was de pc van Girl voor bedoeld), het luisteren naar muziek (ja, dat mocht ook, het was trouwens Bollywood, so what's the problem?), het mailen naar familie (Girl had toch geen vriendinnen?), ontdekte Girl zelf de mogelijkheden der MSN! En laat dat nu op de achtergrond, in het geheim, stilletjes en zonder dat iemand het ook maar weet, gaande zijn!


Niet op weg naar school of terug, maar in die kamer waar ze de meeste uren van de dag in de veiligheid van de muren en met mama dicht bij haar, precies daar komt Girl in contact met Boy! Ze is echt weg van hem, ze chat uren met hem, ze glundert helemaal!
De verandering blijft niet ongemerkt. Mama denkt dat dat komt vanwege de nieuwe telefoon die ze haar dochter cadeau maakte en Papa laat alles aan mama over. Hij is druk met werken en hij heeft wel vrienden! Hij heeft er alle vertrouwen in dat Mama de teugels stevig in handen heeft.


En op een zaterdag, als Girl even een pak melk en wat suiker voor haar moeder gaat kopen, wordt ze gespot door haar nicht. Voordat Girl thuis komt, weet haar moeder het al en staat niet alleen Papa maar de heel familie op haar te wachten: Girl stond met een jongen ... te zoenen!


Papa wil Mam op haar kop geven, dat lukt niet want Mama heeft haar kop in het zand gestoken! Mama voelt zich bedrogen door Girl en is slachtoffer! Girl wordt intussen door de familie onderworpen aan een kruisverhoor waar de Rotterdamse politie nog wat kan leren, de onzekerheid van het meisje komt helemaal terug.


De school waar Girl op zit merkte ook de verandering: de positieve, maar zeker ook de negatieve. Girl is verdrietig, bijna depressief. Ze mag niet aan de juf vertellen wat er aan de hand is, dus belt de juf naar huis. Ze merkt dat er ruzie is tussen moeder en kind, ze vraagt moeder naar school te komen om erover te praten.


En dan zijn de rapen gaar, want Girl heeft op school dus laten merken dat ze verdrietig is, het secreet! Mama wil haar van school afhalen, papa schakelt zijn broer en schoonzus in die plotseling ook naar school willen komen. De andere oom van Girl vindt een nieuwe school voor het meisje, dat switchen in het examenjaar niet zo handig is, is niet aan de orde. Ze moet weg uit haar oude omgeving, zegt de familie. Mama die het altijd in haar uppie heeft geregeld, heeft geen stem meer. Ze wordt geregeerd door familie.

Ondanks vele gesprekken met de school, uiteindelijk zelfs met de directrice erbij, is Girl van school af gehaald door haar familie. Ze zit inmiddels op een andere school, om de hoek van waar ze woont. Toen ze enkele jaren geleden naar het VO moest, kozen haar ouders voor die andere school. Die had toch een betere kwaliteit, maar dat was nu niet aan de orde. Girl moest dicht bij huis blijven, zo konden pa en ma en de hele familie controle op haar uitoefenen. En die jongen? Nou, daar moest ze het mee uitmaken, in het bijzijn van de familie!


Dus denkt men: nieuwe school, dicht bij huis dus minder tijd om te flikflooien onderweg, vriendje weg! Schoon, opgeruimd en veilig! Dus nu zit Girl, intussen 16 jaar oud, onder toeziend oog van Pa, ma en de familie zich voor te bereiden op het examen op haar kamertje - met pc en MSN!

 

reageren?

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek