• Suryamedia2
  • Suryamedia1
  • Suryamedia3

Film over affaire Nehru en Mountbatten gaat niet door

Redactie Suryamedia-

 

De Indiase regering wil niet dat de film ‘Indian Summer' in dat land wordt opgenomen, omdat daarin de liefdesaffaire tussen Jawaharlal Nehru en de vrouw van Lord Mountbatten te veel werd benadrukt. Daarom heeft de Amerikaanse filmstudio Universal de film met Hugh Grant, Cate Blanchett en volgens geruchten Irrfan Khan voorlopig afgelast.

De Indiase overheid wilde dat de filmmakers de liefdesaffaire tussen de eerste Indiase president en lady Edwina Mountbatten definitief zouden schrappen. De film is gebaseerd op het boek ‘Indian Summer: the Secret History of the End of an Empire'van de schrijver Alex von Tunzelmann.

 

Volgens de Indiërs was er tussen Nehru en de echtgenote van de laatste Britse onderkoning slechts een ‘intense platonische vriendschap'. Het is een publiek geheim dat er waarschijnlijk meer speelde tussen de Indiase leider en de Britse mevrouw.

 

Lady Mountbatten was in India immens populair, omdat zij een grote humanitaire bijdrage bij de gewelddadige opdeling van India in 1947 leverde. Omdat Nehru en zij hun status en reputatie niet kwijt mogen raken, moesten de scenes waar het beroemde paar in bed ligt, danst of kust uit het scenario.

 

Volgens regisseur Joe Wright is dat moeilijk, want de hele film gaat over de ‘clandestiene liefdesaffaire'.

Nehru was in die tijd een weduwnaar en lady Edwina was een vrijgevochten vrouw. Haar huwelijk met lord Mountbatten zou dan ook een open huwelijk zijn. De familie Mountbatten hebben het echter alleen over een ‘intense, maar niet fysieke relatie'.

 

Of de film ‘Indian Summer' (budget: 40 miljoen Amerikaanse dollars) in een andere vorm doorgaat, is niet bekend. De producenten zijn door de economische crisis geneigd om de films met een middelgroot budgetwaartoe deze film behoort, definitief stop te zetten. Regisseur Wright wil volgens NRC Handelsblad een nieuwe poging wagen onder ‘betere marktomstandigheden'

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek