• Suryamedia3
  • Suryamedia2
  • Suryamedia1

Diaspora foto e-bookVijf juni 1873 is een belangrijke datum in de geschiedenis van de Hindustaanse gemeenschap in Nederland. Op die dag zette de eerst Brits-Indische immigranten voet aan wal in Suriname. Ze kwamen met het zeilschip genaamd de ’LallaRookh’.  Ongeveer een eeuw later vertrekken hun nazaten met moderne vliegtuigen naar Nederland.


De geschiedenis leert ons wijze lessen.  Het belang van terugkijken is daarom essentieel. In ons vorige e-book (klik op de mobiele (html) versie als je geen flash hebt) over de Hindustaanse diaspora heeft u indrukwekkende verhalen kunnen lezen. In dit vervolg e-book (klik de mobiele versie als je geen flash hebt) over de Hindustaanse diaspora hebben we een selectie gemaakt uit de vele foto’s uit de collectie van het Tropenmuseum in Amsterdam. Deze foto’s spreken zeer tot onze verbeelding, hopelijk ook tot de uwe.

De Hindustanen kennen een bewogen immigratiegeschiedenis met meer migratiestromen.

De immigratie van India naar Suriname sinds 1873, maar ook van Suriname naar Nederland sinds de 70’er jaren van de vorige eeuw. In de afgelopen jaren bleek steeds meer behoefte aan informatie uit dat verleden, zowel bij nieuwe generaties Hindustaanse jongeren, als bij breed geïnteresseerd algemeen Nederlands publiek. Verheugd zijn wij met het feit dat er steeds meer onderzoek plaatsvindt en publicaties uitkomen die stukje bij beetje een beter inzicht geven in de diasporageschiedenis van de Hindustanen. Hieronder vind u een kleine selectie van leuke, interessante, leerzame sites die wij tegenkwamen op het wereldwijde internet.

 

babaenmaiMet trots en genoegen presenteert de redactie van Suryamedia een e-book over de Hindustaanse diaspora. De Hindustanen kennen een bewogen immigratiegeschiedenis met meer migratiestromen. Van India naar Suriname van 1873 tot 1916, maar ook van Suriname naar Nederland sinds de 70’er jaren van de vorige eeuw. Om te wortelen in een nieuwe samenleving moeten wij onze culturele achtergronden en identiteit niet alleen kennen, maar ook bewust overdragen. De redactie van Surya wil daar graag op een eigen wijze een bijdrage aan leveren. Daarom is gekozen voor het optekenen van een aantal korte verhalen over ‘vroeger’. Deze verhalen zijn van generatie op generatie doorverteld; van grootmoeder aan kleindochter en zo verder. Ze bieden een unieke kijk in de keuken en helpen delen van de Hindustaanse geschiedenis te kennen en te begrijpen. Immers, onbekend maakt onbemind.

De combinatie van deze verhalen (oral history) met een algemene beschrijving van de Hindustaanse immigratie helpen de lezer een beeld te vormen van deze bewogen periode uit de Hindustaanse diasporageschiedenis.

U kunt voor uw persoonlijk (niet-commerciële) gebruik dit e-book hier kosteloos downloaden. Online lezen kan natuurlijk ook hier op de website(klik de mobiele versie(html) als je geen flash hebt). Veel leesplezier!


 

Page 1 of 3

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek