• Suryamedia3
  • Suryamedia2
  • Suryamedia1

Diaspora foto e-bookVijf juni 1873 is een belangrijke datum in de geschiedenis van de Hindustaanse gemeenschap in Nederland. Op die dag zette de eerst Brits-Indische immigranten voet aan wal in Suriname. Ze kwamen met het zeilschip genaamd de ’LallaRookh’.  Ongeveer een eeuw later vertrekken hun nazaten met moderne vliegtuigen naar Nederland.


De geschiedenis leert ons wijze lessen.  Het belang van terugkijken is daarom essentieel. In ons vorige e-book (klik op de mobiele (html) versie als je geen flash hebt) over de Hindustaanse diaspora heeft u indrukwekkende verhalen kunnen lezen. In dit vervolg e-book (klik de mobiele versie als je geen flash hebt) over de Hindustaanse diaspora hebben we een selectie gemaakt uit de vele foto’s uit de collectie van het Tropenmuseum in Amsterdam. Deze foto’s spreken zeer tot onze verbeelding, hopelijk ook tot de uwe.

Surya Radio in gesprek met historicus Drs. M Hassankhan over de Hindustaanse immigratie.


V: In 1873 kwamen de eerste Hindustanen aan in Suriname, om daar te gaan werken op de plantages. Suriname was een Nederlandse kolonie in die tijd. Waarom werden mensen uit het voormalig Brits-Indië naar Suriname gehaald om daar te werken?

A: Dat heeft te maken met het feit dat in de Britse gebieden de slavernij al was afgeschaft en de Engelsen al ervaringen hadden opgedaan met arbeiders op de plantages, die als vervangers moesten dienen voor slavenarbeid. Een andere zaak is, dat hoewel Nederland in het bezit was van een heel grote kolonie, Indonesië, veel Nederlanders dachten de arbeiders zelf nodig te hebben in Indonesië. Dit is ook de reden dat er in het begin geen Javanen naar Suriname zijn gebracht.

Page 1 of 3

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek