Holi wordt gevierd in bijna heel India en door de Hindu gemeenschappen over de hele wereld. Het begint op de avond van de volle maan in de maand van Phagun en duurt tot de eerstkomende dinsdag. Holi wordt gevierd voor verschillende redenen maar wordt vooral gevierd als het Nieuwsjaarfeest. Iedereen gaat bij deze gelegenheid in grote getale de straat op, waarbij men feest viert en elkaar besprenkelt en besmeurt met groene of rode poeder als teken van vriendschap en hoop voor de toekomst. De gebeurtenissen in de natuur hebben invloed op het gedrag van de mens. Aan de ene kant brengt de winter met koude en donkere dagen veel narigheid met zich mee. Aan de andere kant is de lente de tijd van opleving, bloei en verlichting, het symbool van nieuw leven en nieuwe hoop. In een uitgelaten feeststemming begint men opnieuw met een schone lei en iedereen wenst elkaar een gezegend Holi-feest; een Subh Holi !
Lees hier veel meer over Holi en bekijk de leuke, vrolijke videoclips.
Meer over Holi:
* Holi - Het Hindu nieuwjaar (Achtergrondartikel)
* Het Hinduistische Nieuwjaarsfeest; Holi..... (Kort overzichtsartikel)
* Surya presenteert u het Holi verhaal
* Bekijk een amateurvideo van de Holika verbranding in Amsterdam Zuidoost
Kort:
* Holi - Waarom het wordt gevierd?
Holi wordt gevierd om verschillende redenen;
1. De boeren vieren het als het festival om de goden te danken voor de goede oogst. (In India is rond deze tijd de oogstijd).
2. Het nieuwjaarsfeest. Het nieuwe jaar begint op de nacht van de Holika-dahan, op deze nacht wordt een groot vuur ontstoken.
3. Omdat men gelooft dat Lord Shiva op deze dag getrouwd is met de dochter van de Himalaya's; Parvatti.
* Holi - De overwinning van het goede
Het bekendste verhaal dat gerelateerd is aan Holi is het verhaal van Prahlad en zijn vader Hiranyakashyap. Hiranyakashyap was een zeer machtige koning. Zijn macht was zo groot dat hij zelf begon te geloven machtiger te zijn dan God. Hij verbood daarom iedereen nog te bidden tot God of om zelfs ook nog maar de naam van God uit te spreken. Tevens legde hij een ieder op om alleen nog maar tot de koning te bidden. Zijn zoon Prahlad was een religieus kind, zijn geloof was puur en hij wist dat er niets boven God stond, ook niet zijn vader. Hij droeg zijn gedachten ook uit en werd daardoor door zijn vader zwaar gestrafd. Prahlad echter, behield ondanks alle straffen zijn overtuiging, tot woede van zijn vader. Daarom maakte hij een plan. De koning dacht dat zijn zuster, Holika, de magische kracht had om de vernietigende kracht van het vuur te kunnen weerstaan. Daarom maakte de koning een grote brandstapel met daarop zijn zuster Holika en zijn zoon Prahlad. Met als doel de dood van Prahlad. Het plan mislukte. Prahlad kwam ongedeerd uit het vuur terwijl van Holika geen spoor was te zien, behalve een handvol as. Holi wordt nu gevierd ter herinnering van deze gebeurtenis die een les is voor een ieder; de waarheid en kan niet worden vernietigd, noch voor lang worden onderdrukt. Het goede overwint uiteidelijk altijd van het kwade.
* Holi - Hoe het wordt gevierd
Holi wordt ook wel het feest van de kleuren genoemd. Holi wordt gevierd door poeder in de kleuren (vooral rood maar ook geel en groen) als teken van vriendschap en hoop op anderen te spuiten. Op de dag dat Holika op de brandstapel werd gezet worden er overal grote vuren gemaakt. In het vuur wordt een bundel van granen geroosterd. Deze worden uit het vuur gehaald en direkt gegeten. Zwarte handen en een zwart gezicht krijgt men daar wel van maar het is dan ook erg lekker! De volgende dag, Parva, wordt Holi gevierd. Iedereen gaat elkaar ontmoeten en wenst elkaar; Subh-Holi toe, tegelijkertijd besmeren ze elkaar met de kleurenpoeders. In bepaalde delen van India, vooral in Rajasthan, moeten ongetrouwde meisjes vanaf de viering van Holi zestien dagen lang bidden tot de goden. Dit om verzekerd te zijn van een goede toekomstige echtgenoot. Op de zestiende dag is er een groot feest, Gangor genaamd.