• Suryamedia3
  • Suryamedia2
  • Suryamedia1

Over Surya Radio

Het Hindustaanse radiolandschap toen Surya begon met radioprogramma's maken

Surya Radio AmsterdamToen Surya begon met radio maken bestond het Hindustaanse radiolandschap uit een aantal omroepen die voornamelijk via lokale omroepkanalen hun programma's maakten. De piratentijd van daarvoor was reeds verleden tijd, mede vanwege de steeds hogere boetes op het illegaal uitzenden, want dat was het feitelijk wel.

Bij de lokale omroepen werden een aantal uur per dag aan radio gemaakt.
De radioprogramma's waren Hinditalig, waarbij er een bijzondere taal werd gesproken te weten "het radio hindi". Dit was een mix van Hindi, grammaticaal vaak niet geheel correct en varianten zoals in Indiase films werd gesproken.

Een aparte, leuke taal die wel werd begrepen door de doelgroep, vooral de eerste/tweede generatie Hindustanen die vanuit Suriname naar Nederland waren gekomen sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw.

Daarnaast was er veel reclame van de lokale ondernemers, en een activiteiten agenda van culturele aard en muziek.

De muziek, was voornamelijk van de Indiase films en één dag in de week was er een paar uur tijd ingeruimd voor traditionele Surinaams-Hindustaanse Baithak Gana muziek. De muziek van Indiase Films werd er vooral ingezet op een selectie van de zogenoemde fermaais liederen. Dat was een selectie liederen die telkens werden aangevraagd door de Hndustanen ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen zoals het Hindu huwelijk. Voor deze liederen op aanvraag (fermaais) moest wel betaald worden. Voor alle bijzondere gebeurtenissen in het leven is er wel passende muziek. Een goed voorbeeld is het afscheid na de huwelijksceremonie, als de bruid het feest en ouderlijk huis verlaat om met manlief mee te gaan naar de schoonfamilie. Huilen...nog meer huilen....en nog een beetje huilen.

Surya Radio

De vrijwilligers van Surya wilden dat anders doen. Daarom werden de programma’s Nederlandstalig en werd er vooral modernere Filmuziek afgedraaid. Daarnaast was er een informatieve en voorlichtende inslag in de programmering van Surya. In de loop der jaren ontwikkelde de voorlichting zich van uitgebreide uitleg tot korte, pakkende radiospots Luister hier naar een aantal voorlichtende radiospots

De situatie in het Hindustaanse radiolandschap 15 jaar later Surya Radio

De technologische ontwikkeling gaat heel snel. Waar de hindustaanse radio eerste een schaars en waardevol gegeven was, dan is het nu makkelijk om via de snellere internetverbindingen hindustaanse radiostations vanover de hele wereld in huis te halen. De wereld is een global village geworden.

Binnen Nederland zijn er nog een aantal radio-omroepen over en een paar 24/7 radiostations. De uitdaging is helaas niet meer aanwezig, onder meer door de niet kritische houding van de luisteraarsgroep. Geld verdienen met reclame en oude stijl fermaais (verzoekplaten tegen betaling) zijn de belangrijkste onderdelen van de programmering. Kritische radio, informatief, voorlichtend en serieus opinierend, dat zit er helaas nauwelijks meer bij.

Surya Radio, dé Hindustaanse Cultuur & Infotainment Omroep, heeft 15 jaar programma's verzorgd via de Amsterdamse lokale omroep (1995-2010). Nu brengt de Surya-redactie informatie, cultuur en opinie via deze website in een leuke media mix van twitter, audio, video, foto's, tekst en meer.


Lees hier meer over de historie van Surya

 surya-radio

 

 

 
 

 

 

Copyright © Suryamedia. Alle rechten voorbehouden.

Zoek