De organisatie: Stichting Surya
De stichting Surya is opgericht op 28 september 1995 te Amsterdam met als voornaamste doel de beleving van de Hindustaanse kunst en cultuur te bevorderen. Verder wil de stichting het emancipatie-en integratie proces bij de Hindustanen in Nederland bevorderen.
Terugblik op de activiteiten van stichting Surya tot nu toe.
Toen op 28 september 1995 de oprichtingsakte van stichting Surya de notaris passeerde, kon niemand vermoeden dat deze jonge organisatie zo'n snelle en turbulente groei en ontwikkeling zou meemaken. Per 1 oktober 1995, toen het nieuwe radioseizoen begon, startte Surya Radio met haar uitzendingen.
Na in eerste instantie 4 uren zendtijd verkregen te hebben begon Surya met 7 uur radio per week. Behalve 2 uren zendtijd op het informatieve kanaal en 2 uren op het anderstalige kanaal mocht Surya ook een 3 uur durend muzikaal programma brengen in de nacht van Vrijdag op Zaterdag van 01.00 - 04.00 uur op het muziekkanaal van Salto. Na aanvankelijk voorzichtig positieve reacties van de doelgroep, begon stichting Surya aan een ongekende groei. Na een jaar vond er qua zenduren meer dan een verdubbeling plaats.
Per 1 oktober 1996 zond Surya Radio maar liefst 18 uur per week uit, hetgeen na een aantal maanden toenam tot 20 uur. Deze uitzendingen vonden plaats op 4 verschillende kanalen van de Amsterdamse lokale omroep Salto. Salto stelde een aantal criteria vast op grond waarvan er elk seizoen zendtijd toegekend werd. De criteria zijn de kwaliteit van de programma's, het draagvlak, het maatschappelijk draagvlak en de financiele situatie van de organisatie (in staat de uitzendkosten te betalen?).
Het belangrijkste voor de jongeren van Surya was de kwaliteit, zowel technisch als inhoudelijk. Surya vindt het belangrijker om informatie te verschaffen over de Hindustaanse cultuur en om voorlichting te geven, dan om de nieuwste en populairste hits en verzoekplaten te draaien. Met deze gedachte wist Surya zich te ontwikkelen tot een van de belangrijkste informatiebronnen met betrekking tot de Hindustaanse cultuur. Als bijdrage aan multicultureel Amsterdam starttte Surya een experiment 'wereldmuziek', muziek uit alle culturen. Dit experiment is, gezien de positieve reacties, enkele jaren voortgezet.
Na een eenvoudig opgezette handtekeningenactie, wist Surya een direct draagvlak te creëren van meer dan 700 personen. Aan maatschappelijk draagvlak is ook erg hard gewerkt. Zo tekenden meer dan 25 organisaties van binnen en buiten Amsterdam een verklaring ter ondersteuning van de stichting. Surya Radio mocht ook meerdere voorlichtingsprojecten over de ziektes Aids en diabetes produceren voor de GG & GD te Amsterdam. Ook het voorlichtingsproject over het referendum inzake de Noord-Zuidmetrolijn, welke geproduceerd was met ondersteuning van de Gemeente Amsterdam, was een groot succes. Met recht profileert Surya zich nu als dé Hindustaanse cultuur en infotainment omroep.
Op het gebied van de nieuwe media konden de progressieve jongeren van Surya niet achterblijven. Als eerste hindustaanse organisatie produceerde stichting Surya een bescheiden 'Surya home page', met tal van informatieve en culturele wetenswaardigheden. De ontwikkeling van bovengenoemde twee takken is in volle gang. In juni 1996 organiseerde Surya een succesvolle Immigratieviering met een symposium en een daaraan gekoppelde grootse culturele show, waar nog lang over nagepraat is.
In het laatste kwartaal van 1997 stond een anti-racisme project op de agenda. Dit project bestond uit twee lezingen, radioprogramma's, radiospotjes en een internet pagina over dit onderwerp. Vermeldenswaard is dat het eerste radio-programma over dit onderwerp genomineerd is voor de RTV award 1997 in de categorie multiculturele programma's. Dit is een bijzondere waardering voor de kwaliteit van de programma's van Surya Radio.
In 1999 mocht Surya de waarderingsprijs voor lokale omroepen ontvangen van de STOA (stg Omroep Allochtonen).
Verder was Surya in 1999, 2000 en 2001 co-producent van Massala in the Mix, een muzikaal cross-over "experiment" met lokale Hindustaanse artiesten en die uit Engeland (Asian Underground).
Stichting Surya heeft sinds haar oprichting meerdere organisaties zoals de Ramlilagroep Subh Sandesh, het comite Holi Divali viering en de stichting Nederland Bekent Kleur ondersteund met onder meer publiciteitscampagnes en technisch/facilitaire ondersteuning. Concluderend is er in relatief korte tijd dus veel bewerkstelligd.
In 2000 en 2001 participeerde Surya in het Europese project MMC Europe 2000 (Multicultural Multimedia Channels), een project waar zes Europese landen in samenwerken en een virtuele radio database in vele talen realiseren. Surya verzorgde i.o.v. STOA (partner) de Nederlandse bijdrage.
In 2001 heeft Surya de Salto Award gewonnen voor het beste radioprogramma!
Sinds het radioseizoen 2000/2001 tot het seizoen 2006/2007 is Surya tevens een onderdeel geweest van AmsterdamFM een bundeling van een aantal (semi) professionele radio organisaties, die gezamenlijk proberen een algemene, pluriforme Amsterdamse Stadsomroep op te zetten.
In 2007 heeft Surya in samenwerking met AC-TV een live 3-uur durende Holi special gerealiseerd via radio, televisie en internet en ontving Surya de HSFN Award in de categorie mens en media, mede vanwege de 'Radioschool' voor vele jongeren in de afgelopen jaren.
In 2006 en 2008 was Surya genomineerd voor de Salto Award in de categorie 'beste radioprogramma'.
In 2008 heeft Surya een 3 uur durende Divali special gerealiseerd via radio, televisie en internet.
In 2009 was Surya genomineerd voor de Salto award in de categorie 'beste website'.
Surya was dus van 1995 - 2010 dé Hindustaanse Cultuur en Infotainment omroep!
Na 15 jaar radioprogramma's verzorgd te hebben (1995-2010), brengt de Surya-redactie een leuke mediamix van informatie, cultuur en opinie exclusief via de website Suryamedia.nl
2012: Deze media-mix is ook makkelijk op te vragen via onze Surya app voor de smartphone.
In 2013/2014 gedenken we 140 jaar Hindustaanse immigratie. Surya heeft een gratis e-book uitgebracht over de Hindustaanse diaspora met een aantal verhalen zoals grootmoeder die heeft overgedragen aan de kleinkinderen.
Daarnaast is er een speciale app beschikbaar met dit e-book, ook te downloaden via de website .
Surya blijft experimenteren met media, multimedia en nieuwe mediavormen. Behalve op facebook is Surya op twitter te vinden: www.twitter.com/suryamedia
Alle nieuwe media applicaties komen samen op de algemene, centrale website Suryamedia.nl.